Substanțe auxiliare și alte substanțe în produsele NSP
Ați întrebat? Noi răspundem!
În compoziția produselor NSP, alături de denumirile clare ale ierburilor și vitaminelor, puteți găsi substanțe pe care consumatorii le asociază cu compuși chimici și, prin urmare, ridică întrebări. Unele dintre acestea sunt principalele ingrediente active, altele sunt numite ingrediente auxiliare (acestea pot include glicerină, dioxid de siliciu, diverse gume, acid citric și alți acizi organici, celuloză microcristalină, stearat de magneziu etc.).
O serie de întrebări se ridică cu privire la aceste substanțe. De ce sunt ele necesare în suplimentele alimentare, se poate renunța la ele? Sunt ele dăunătoare sau benefice pentru sănătate? Sunt substanțe naturale sau sintetice? Să încercăm să înțelegem și să răspundem la aceste întrebări.
Să începem cu clorofilina sodiu-cupru - aceasta este clorofila naturală combinată cu sare de cupru pentru a obține o formă solubilă în apă. Faptul este că în forma în care natura a creat-o, clorofila este o substanță solubilă în grăsimi. Clorofila solubilă în apă este mult mai convenabilă și mai ușor de luat. Acesta este motivul pentru care producătorul utilizează clorofilină de sodiu-cupru pentru produsul "Liquid Chlorophyll".
Acidul fulvic - este un complex de acizi fulvici organici complecși - o componentă importantă a produsului "Minerale coloidale cu suc Açai". Acizii fulvici leagă eficient macro- și microelementele, crescând solubilitatea acestora. Utilizarea regulată a acestor compuși reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.
Diverși comedianți - cum ar fi guma de guar, carob, guma de xantan, rășina de smirnă sunt rășini naturale extrase din plantele respective. Din punct de vedere al structurii, acestea pot fi clasificate drept fibre vegetale dietetice, care fac parte integrantă din alimentația umană. Guma, ca majoritatea celorlalte fibre vegetale, intră în tractul gastrointestinal uman și sunt digerate de enzimele microorganismelor intestinale. În prezent, gumele sunt utilizate pe scară largă în industria alimentară ca agenți de îngroșare, emulgatori, stabilizatori și contribuie la creșterea vâscozității. Aceste substanțe sunt bine solubile în apă. Separat, să vorbim despre rășina de smirnă. Are un miros plăcut și un gust picant. Este folosit în medicină ca astringent, antiseptic, îmbunătățind digestia. Este inclus în Vitasaurus.
Celuloză microcristalină (MCC) - pulbere fină de celuloză purificată (fibră), o polizaharidă glucozidică fără amidon care poate fi descompusă de enzimele microorganismelor intestinale și servește drept sursă de nutriție pentru acestea - un prebiotic. Celuloza este un constituent al tuturor alimentelor vegetale și intră în tractul gastrointestinal odată cu alimentele. O proprietate importantă a celulozei este capacitatea sa de a lega și elimina diverse substanțe din organism: colesterol, acizi grași, zaharuri, metale grele, substanțe cancerigene, enterotoxine bacteriene etc. Celuloza este, de asemenea, utilizată ca sursă de nutriție. Datorită proprietăților sale fizice și chimice, MCC este utilizat ca stabilizator de umiditate, emulgator, umplutură în industria alimentară (aditiv alimentar E460). Utilizarea sa în tablete face ca tabletele să fie mai puternice, mai netede, mai omogene. Acestea se dizolvă mai bine și sunt absorbite mai rapid de organism. În același timp, utilizarea MCC permite ca ingredientul activ să fie eliberat treptat, la o rată controlată, pe o perioadă lungă de timp. Acest ingredient se găsește în majoritatea produselor NSP.
Crosscarmeloză sodică este sarea de sodiu a derivaților de celuloză. Proprietatea croscaramelozei de a se umfla foarte rapid în apă pentru a forma un gel și a lega alte substanțe a fost apreciată de farmaciști. Este o umplutură populară pentru comprimatele cu dizolvare rapidă, deoarece facilitează dizolvarea medicamentului în apă. Timp de mulți ani, amidonul sau pectina au fost utilizate pentru dezintegrarea comprimatelor și capsulelor. Dizolvarea formelor farmaceutice de dozare a necesitat introducerea acestor componente în cantități mari. Croscarameloza aparține unei noi generații de așa-numiți "superdezintegranți".
Glicerină vegetală - este un metabolit natural (produs de absorbție) care se formează în organismul uman și este ingerat sub formă de trigliceride (lipide). Este prezentă și în plante, din care este extrasă. În industria alimentară, glicerina este adăugată la băuturi. În produsele noastre, glicerina poate fi găsită în clorofilă și minerale coloidale.
Gelatină - o proteină a țesutului conjunctiv uman și animal care conține în principal colagen. Pentru producerea capsulelor de gelatină, se utilizează hidrolizat parțial de gelatină, care este mai bine digerat în tractul gastrointestinal decât gelatina pură. Sursa acestei gelatine este bovină. Capsulele din gelatină ale produselor NSP îndeplinesc criteriile kashrut și halal. Rețineți că hidrolizații de colagen fac parte dintr-un program de susținere a sănătății cartilajelor și oaselor (țesutul osos conține aproximativ 30% de proteine de colagen).
Xilitol - Metabolit natural în organismul uman, format în mod natural din xiloză (zahăr din lemn). Are un gust dulce, astfel încât este utilizat ca îndulcitor, precum și ca agent de reținere a apei, stabilizator și emulgator. Înlocuiește zahărul în dulciuri pentru diabetici. Xilitolul este rezistent la digestia de către microorganismele orale, astfel încât restabilește echilibrul natural acid-alcalin din gură și menține dinții sănătoși. Acesta împiedică formarea cariilor și a tartrului. Se regăsește în compoziția Stomac Comfort.
Maltodextrină (melasă) - Complex de oligozaharide de glucoză care se formează în timpul digestiei amidonului. Se referă la carbohidrații "rapizi". Maltodextrina este utilizată ca substanță auxiliară în crearea produselor de nutriție sportivă și a suplimentelor alimentare, deoarece poate modifica vâscozitatea produsului, are efect de îngroșare, emulsificare, poate acționa ca agent de turnare sau ca agent de levigare, îmbunătățește solubilitatea amestecurilor. Este inclus în "Bifidophilus Flora Force", "Complex cu acid caprilic", "E-tea" și altele.
Sucraloză - un îndulcitor termostabil dezvoltat de firma britanică Tate & Lyle în 1976. Sucraloza este derivată din zahărul obișnuit, dar este de 600 de ori mai dulce decât zaharoza. În același timp, organismul uman nu absoarbe bine sucraloza - este absorbită doar 15%, această cantitate de sucraloză fiind eliminată din organism în decurs de o zi. Studiile au arătat că nu are proprietăți cancerigene și nu are efecte adverse asupra reproducerii, sistemului nervos sau geneticii.
Aportul optim fără efecte secundare negative este de 16 mg pe kilogram de greutate corporală, iar maximul permis este de 1,5 grame. În produsele NSP, acesta poate fi găsit în Nutri Berna, Solstica Energy și Phys Activa.
Acid citric - un metabolit natural în organismul uman, joacă un rol important în ciclul Krebs, care este asociat cu respirația țesuturilor și producția de energie. Acidul citric obișnuia să fie obținut din sucul de lămâi, din frunzele și tulpinile de schinduf, unde este abundent. În prezent, principala metodă de producție industrială este biosinteza din zaharoză sau din substanțe care conțin zahăr, folosind tulpini cultivate de ciuperci din genul Aspergillus niger. Este utilizat ca agent aromatizant, regulator de aciditate și conservant în industria alimentară. Este inclus în Colloidal Minerals, Fiz Activ, Loklo, Solstica Energy.
Acid tartric - se găsește pe scară largă în natură. Se găsește în cantități semnificative în sucurile acide de fructe și fructe de pădure, cum ar fi sucul de struguri. În industria alimentară, acidul tartric este utilizat ca conservant și acidulant, în industria farmaceutică este utilizat în producția de diverse medicamente solubile și tablete efervescente. Printre produsele NSP îl veți găsi în Minerale coloidale, Suc de Noni.
Acid stearic - acid gras saturat, un metabolit natural în corpul uman care face parte din trigliceride și fosfolipide. Acidul stearic îmbunătățește consistența produselor. Este prezent în Bifidosaurus, Boswellia Plus, MSM.
Compuși bioelementari, de exemplu, gluconat feros, chelat de crom etc. pot fi incluse în produsele noastre atât ca ingrediente principale, cât și auxiliare. Nu vom vorbi despre principalele chelați și săruri anorganice ale bioelementelor - acestea sunt toate surse de bioelemente și puteți citi despre importanța lor în catalog. Unele săruri de bioelemente sunt utilizate ca agenți auxiliari, de ex, stearat de magneziu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu, etc.
Stearat de magneziu - sarea de magneziu a acidului stearic. Rolul principal al stearatului de magneziu este capacitatea sa de a crea o masă omogenă din substanțe disparate. Produsul final va fi lipsit de bulgări și de pete străine. Acesta acționează, de asemenea, ca un agent de îngroșare natural. Producătorii folosesc stearatul de magneziu ca o umplutură sigură.
Benzoat de sodiu - sare de sodiu a acidului benzoic, un compus natural care este abundent, de exemplu, în afine, merișoare, mere, muștar, scorțișoară. Acidul benzoic este un antiseptic natural, protejând produsele de infecțiile fungice. Prin urmare, este utilizat pe scară largă ca conservant în industria alimentară (maioneză, ketchup-uri, gemuri, băuturi carbogazoase etc.). Benzoatul de sodiu poate fi găsit în sucul de Aloe Vera și în Zambrosa, unde este, de asemenea, utilizat ca conservant. În dozele în care este utilizat, benzoatul de sodiu este perfect sigur. Este autorizat pentru utilizare ca aditiv alimentar în documentele OMS, în UE, în Federația Rusă și altele.
Un alt conservant sorbat de potasiu - este sarea de potasiu a acidului sorbic natural, care este, de asemenea, un antiseptic natural. Acesta poate fi găsit, de exemplu, în cenușa de munte.
Sorbatul de potasiu este considerat unul dintre cei mai siguri conservanți și este utilizat pe scară largă în industria alimentară. Se crede că sorbatul de potasiu, fiind un antiseptic, poate influența microflora intestinală. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să fie consumat în cantități mari. În suplimentele NSP (suc de aloe vera) se găsește foarte puțin.
Unul dintre cei mai frecvent utilizați excipienți este dioxid de siliciucare, contrar concepțiilor greșite comune, nu este o silice minerală (nisip zdrobit), ci un compus organosiliconic. Pentru organism este o substanță străină - xenobiotic, dar este inofensiv și sigur, nu este digerat în tractul gastrointestinal. Dioxidul de siliciu este utilizat în industria alimentară ca substanță care previne formarea de cocoloașe și aglomerări, în industria farmaceutică pentru stabilizarea suspensiilor, ca umplutură pentru tablete. Acesta reduce higroscopicitatea extractelor uscate, încetinește eliberarea substanțelor din diverse forme farmaceutice și este utilizat, de asemenea, pentru a crea matrici de forme farmaceutice cu proprietăți specifice și ca enterosorbant. În formulele NSP, acest ingredient este prezent în majoritatea produselor.
Ceară de albine nu are nevoie de prea multe comentarii. Are proprietăți bactericide puternice. În industria alimentară este utilizat ca înveliș pentru unele tipuri de brânză pentru a preveni uscarea și dezvoltarea mucegaiului. Acest ingredient este utilizat într-un produs nou - Coenzima Q10 100 mg.
Ceară Carnauba este o ceară din frunzele palmierului Copernicia cerifera. Ceara Carnauba este cea mai dură și cea mai refractară dintre cerurile vegetale și animale. Nu este toxică, astfel încât este utilizată pe scară largă pentru a crea acoperiri lucioase în produsele alimentare, cum ar fi bomboanele. Ceara Carnauba face parte din amestecurile de ceară utilizate pentru a acoperi suprafața fructelor, legumelor, nucilor, ciupercilor pentru a le proteja de deteriorare în timpul depozitării, deoarece formează un strat protector pe suprafață. În medicină, este utilizată ca înveliș pentru medicamentele sub formă de tablete, ceea ce le face mai ușor de înghițit. În același scop, este utilizat în acoperirea tuturor produselor sub formă de tablete.
Ulei de mentol (ulei de mentă piperată) este un ulei esențial obținut din frunzele și tulpinile de mentă piperată. Datorită conținutului său ridicat de mentol, este denumit și ulei mentolat. Uleiul de mentă (mentol) conține până la 50% de mentol în formă liberă, aproximativ 10% în compoziția compușilor esențiali și până la 10% sub formă de mentonă izomerul său. mentolul este utilizat pe scară largă în prepararea alimentelor, băuturilor, dulciurilor și produselor de cofetărie. Importantă este proprietatea sa de a dilata în mod reflex (atunci când este aplicat sub limbă) vasele inimii, ceea ce ajută la ameliorarea crizelor de angină pectorală și la scăderea tensiunii arteriale - această proprietate este cea care se observă atunci când se ia sub limbă "Chlorophyll Liquid" nediluat, din care face parte. Uleiul de mentol este utilizat și în bolile nazofaringelui și ale căilor respiratorii superioare. Faringita, traheita, sinuzita, laringita, laringotraheita, bronșita în forme acute și cronice - cu toată această gamă de boli utilizarea uleiului de mentol este destul de adecvată. Uleiul de mentol sporește acțiunea antiseptică a "Clorofilei", "Pastilele cu zinc" conțin, de asemenea, mentol.
Printre excipienți se mai pot găsi bicarbonat de potasiu (este bicarbonat de sodiu obișnuit), care este inclus în produse precum "Loklo", "Fiz Active", "Super Complex".
Oxidul de magneziu este, de asemenea, un ingredient auxiliar care previne aglomerarea și aglomerarea produselor în vrac și leagă și neutralizează eficient acidul clorhidric. Acesta poate fi găsit în TNT, Osteo Plus și alte produse. TNT conține, de asemenea, montmorillonit - un mineral aparținând subclasei silicaților (care conțin siliciu), are capacitatea de a se umfla puternic, precum și proprietăți pronunțate de sorbție și are efect antiseptic. Este utilizat atât ca umplutură, cât și ca liant.
Fosfat de calciu/ortofosfat - sare de calciu, aditiv alimentar autorizat. Este un conservant și este utilizat ca agent de fermentare. În industria alimentară este utilizat ca stabilizator de aromă și regulator de aciditate. Fosfatul de calciu este inclus în "Vitamina C NSP".
La unele persoane, anumite substanțe auxiliare pot provoca reacții alergice. Dar trebuie înțeles că nu este vorba de ingrediente - principalul vinovat al reacțiilor alergice este sistemul imunitar uman, care începe să reacționeze exagerat la substanțe care în majoritatea celorlalți oameni nu provoacă reacții negative și nu sunt alergeni. Din acest motiv, contraindicațiile pentru orice produs NSP spun despre intoleranța individuală. Din fericire, un astfel de fenomen este extrem de rar. Cu toate acestea, dacă oricare dintre produse provoacă o reacție alergică, excludeți-l din dieta dvs.